Tuesday, June 16, 2009

Janda Baik <- - - Patah Siku

Assalamualaikum...

wah...janda mane plak ni ye...hee...jgn salah sangka, yg pasti bkn tuan blog ni....

ok la, sbnrnye mgu lepas sy dan family pergi ke Janda Baik (name tmpt, kpd sape2 yg xtau...huu) utk mandi sungai...kami pergi hari bkerja sbb nk elakkan kesesakan di dalam sungai...biasa la, kalo hari minggu time2 cuti sekolah plak mase tu mst ramai org g bkelah kn...

Kami bkonvoi ke sana, 3 buah kereta...salah satunye sy yg bawa...wah, first time bawa kt highway besar....selama ni bawa kt federal highway je....hee...Perjalanan ke sana mengambil masa 1 jam...

Sampai disana kami pn menyediakan tmpt dan terus terjun ke dalam sungai...(eh, x terjun la...jln2 slow masuk dalam sungai...)

pemandangan yg indah...Subhanallah, ciptaan Allah yg sgt indah...suasana aman damai...jauh dari hiruk pikuk bandaraya...sgt menyeronokkan...mg leka bmain air, makan dalam sungai...wah, seronok x terkira...

tapi, kegembiraan ini tidak dapat dikongsi bersama ayah...walaupn ayah sy ade bersama, ayah ditimpa kemalangan...ayah tgelincir dari batu...sewaktu menikmati keindahan ciptaan Ilahi, ayahku tergelincir dan jatuh ke sungai...

pada mulanye, kami igt ayah mg hendak terjun ke dalam sungai...kami masih boleh gelakkan ayah (sy terkecuali, sbb sy x nmpk ayah jatuh)...tp bila ayah kesakitan, baru semua terdiam...

"ayah ok x...ayah jatuh ke" sy bertanya...ayah hanya memegang tgn kirinye menahan kesakitan...

"pak lang, ok x ni...mcm mne leh jatuh"... sepupu ku pula btanya...

"tgelincir, batu tu licin...ha, jgn bg budak2 tu berdiri atas batu"...ayah ku menjawab sambil terselit nasihat...pesanan kepada yg besar2 ni, sbb ade budak kecik 3 org...ayah, akak sebak sgt tgk ayah kesakitan...

selepas jatuh, ayah duduk seketika di batu...umi beri ayah minuman, dan ajak ayah berehat di pondok...setelah minum, ayah masih lg gagahkan diri utk mandi di sungai....mgkn nk lepaskan gian...setelah itu umi bawa ayah utk berehat...

kami terus bermain, dan mandi manda...melompat, simbah2 air...seronok sgt, sbb hanya kami di situ tanpa kedatangan org lain...hampir jam 3 baru la kami beransur naik...tu pn ade budak xnk naik, dia nk dok je dalam sungai tu...hehe

apabila tibe di pondok tmpt persalinan, sy lihat ayah terlantar di atas katil...sayu hati melihat ayah, terkenang pula kami yg berseronok td sedangkn ayah menahan kesakitan...hm, teruknye kami...ayah maafkan akak, maafkan kami...

Dalam pjalanan pulang, umi yg memandu kereta sbb ayah x boleh mggerakkan tgnnye...fikiran sy mula memikirkan yg bukan2, tgn ayah patah ke??

Ayah sepatutnye hendak dibawa ke hospital, tp sampai di pertengahan jalan ayah berubah fikiran...dia mahu berurut dahulu...sy melarang, kerana bg sy lebih baik jmp doktor sblm berurut....tp ayah meyakinkan sy, dia tidak ape2...

selama dua hari ayah berurut...tgn ayah mula bengkak dan lebam...sy takut, sy risau...sy sapukn minyak di tgn ayah...nk nangis....sedih sedih sedih...ayah, cepatlah sembuh...

akhirnye hari ke-3 lepas balik sungai baru ayah ke hospital....doktor mengesahkan siku ayah patah...semua salahkan ayah sbb degil xnk g jospital awal2...tp sy sbg anak sulung, x suka tgk ayah rase bersalah...benda dh jadi, x guna ckp lg...itulah yg sy luahkn...

Kini, ayah xleh memandu...sy jd driver ayah...hantar ayah ke pejabat...tgn ayah akan di simen esok...tp ntah la, ayah mcm xnk je...dia cube juga cari alternatif lain...nk cube ubat tradisional...harapan sy moga ayah cepat sembuh...

Ya Allah, Engkau yg Maha pemurah lg Maha mengasihani...permudahkan lah urusan ayahku....sembuhkanlah ayah ku...agar dia dapat menjalani kehidupannye seperti biasa..Sesungguhnya Engkaulah tempat kami mengadu..Ya Rahman Ya rahim...

wahai teman-teman sekalian...mohon doa dari kalian juga...moga ayah sy sembuh dan boleh menggerakkan tgnnye seperti biasa....moga Allah perkenankan doaku....amin amin amin...


4 kata-kata semangat:

wann said...

moga ayah akak cepat sembuh..paksa jugak ayah g simen tangan tu..accept no reason..



p/s : ayah2 semua camtu kan, lau sakit xmo g hosp..bukan takut, tp xmo isteri, anak2 anak risau..

rerAma chUmey said...

salam..

moga ayah akak cepat sembuh..suh je g simen..ti lg2 cakit klu x g..

Lisam said...

sepatutnya masyit yang jatuh, bukak ayah masyit..^^

salam takziah buat bapak masyit ye..
moga cepat sembuh..

kim salam kat bapak..
cakap kat dia xlame lagi ade orang nak masuk minang anak dara dia...

muahaha~ adios

azzahra_solehah said...

to wann: mak ayah kite mg cmtu...xnk bg anak2 risau...biar dorg susah, jgn anak2...hm, hargailah ibu dan ayah selagi mereka masih hidup...

to rerama chumey: syukran dik...ayah akak dh g hospital ari ni..doktor kate xyh bedah...mybe mg kena simen jgk..

to en. lisam: kalo boleh mg sy nk gantikn tmpt ayah sy...tp tu sume takdir Allah kn...
amboi pakcik, sy pn xtau sape yg nk masuk meminang...pakcik dh tau dulu ye...advance nmpk...hak3...

Post a Comment