Tuesday, June 23, 2009

Sekilas ESQ...Satria ESQ



ESQ MODEL


Assalamualaikum…

PAGI!!

Semangat skit sahabat2 sekalian….PAGI!!!

Sebelum kte memulakan bacaan entry, mari kita Yell same2 ye…bersedia sume…

Genggamkan tangan kanan, kaki kiri di hadapan….

Satria ESQ…Go Go Go

Satria ESQ…fight fight fight

Satria ESQ…win win win

Satria ESQ…1…6…5

ESQ..yes…ESQ…yes


Alhamdulillah, itulah semangat yg sy dan sahabat2 laungkan sepanjang kami menyertai program ESQ selama dua hari…bertapa bertuahnye diri ini kerana dipilih oleh Allah utk merasai nikmat iman dan islam…Alhamdulillah..

Pengisian yg disampaikan dalam ESQ lebih kepada pembangunan jiwa dalam erti kate yg lain spiritual quotient…pengisian dalam training ESQ ni sangat2 menginsafkan sy…kerana ia lebih kepada mengenal Allah dan mengenal siapa diri kite…

Sahabat sekalian, pernahkah kalian bertanya pada diri…siapakah aku??? Kenapa aku hidup didunia ini?? Apakah tujuan ku???

Dan sering kali kita akan menjawab persoalan itu kembali…aku seorang insan, anak @ kita akan menjawab aku seorang student kt IPTS/IPTA…aku hidup utk mencapai kejayaan, mengejar harta, mendapatkan pangkat yg tinggi dan hidup dgn sempurna….tujuan aku sbb nk hidup best la, kaya raya, bahagia…

Namun, pernahkah terlintas di hati kita…apakah kekayaan dapat memberi jamin kita masuk syurga…apakah pangkat dapat menjamin kita bahagia di akhirat sane…jawab!! Jawab!!

Inilah nilai2, yg diterapkan dalam ESQ…cube menyedarkan kite ttg siapakah diri ini…apakah tujuan kite hidup….dan sebetulnya apakah kemahuan kita…jawapan pada persoalan ini hanya satu iaitu ALLAH S.W.T.

Kita adalah hamba ALLAH…tujuan kite hidup adalah kerana ALLAH, beribadah, runduk dan patuh kepada ALLAH…dan tujuan kita adalah menuju ke jalan ALLAH, mendapatkan kebahagian di akhirat kelak…

sahabat sekalian, jika anda ingin merasai ape yg sy rasai boleh la cube mengikuti training ini...insyaAllah kalian tidak akan merasa rugi...bahkan kalian akan rasa bersyukur kerana ESQ menjadi medium dalam kita mengenal Allah, tuhan yg Maha Mengasihi...mengenal Rasulullah, yg sentiasa merindui umatnye...Subhanallah, Ya Allah hambaMu ini menyerahkan sepenuh pengabdian kepadaMU...Ya Rasulullah...umatmu ini merindui mu...pengorbanan mu disanjung tinggi Ya Habiballah..


lagu yg sering dinyanyikan sepanjang training...Demi Matahari..SNADA


demi matahari
dan sinarnya di pagi hari
demi bulan apabila ia mengiringi
demi siang hari, bila menampakkan dirinya
demi malam apabila ia menutupi
demi langit beserta seluruh binaannya
demi bumi serta yg ada di hamparannya
demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya <------ 2x

Allah, Subhanallah Allah, Subhanallah

Allah, Subhanallah Allah, Subhanallah

Allah...mengilhamkan
sukma kefasikan dan ketaqwaan
beruntung bg yg mensucikannya
merugi bg yg mengotorinya

SUBHANALLAH....


sekilas ESQ...Perkongsian dan ajakan kepada teman2 sekalian...


7 puteri iluvislam...dari kiri, kak Af, kak saidah, masyitah, kak Suhana,
kak surinah, kak rosniza, dan ummul



trainer kami yg best...Pak firdaus, sambil mendokong anaknye yg comel
Mohd Agar Minta Firdaus (kalo x silap la)



perbincangan dgn mr. presiden...sy lebih bersemangat nk bkerjasama
utk pembangunan ummah bersama iluvislam..hehe...


ESQ mmg best..itulah luahan hati kami...


krew iluvislam yg bersemangat...


bersama trainer dan ATS


13 kata-kata semangat:

hafiz abdul said...

semoga mendapat tuhan

Wal said...

hah ini bukti saya baca entry ni~

~ aman shah ~ said...

Akhirnya...
wujud juga kan pos selepas di paksa oleh syawal...
ibarat pahat dgn tukul laa masyit ni...
aritu lisam...
ni dgn syawal plak..
huahua...

tahniah...
rasa cam best jaaa pi ESQ tu...
jeles pun ada...
tp...
biarlah....
rezeki kak masyit kan...

p/s..bersih laa skit tgk dari sawang n lalang...rajin2 laa bersihkan belog ya....

azzahra_solehah said...

to en. hafiz: syukran kerana sudi membaca...moga kite same2 mengabdikan diri pd Allah

to syawal: Alhamdulillah, dtg juga budak ni bg comment...bagus2, dh ade improvement...hak3

to aman: ish3, ayatnye menusuk ke hati...xpe2, pasni kalo rajin akak update la blog...huhu...

insyaAllah, kalian juga akan berpeluang ke ESQ...yg penting, buat esei eh...hehe...akhi imran akan menawarkan peluang tu...jgn lepaskan peluang yg ada...

akak pn nk adik2 semua merasai ape yg akak rase sewaktu mengikuti training ESQ...semoga kite same2 mendapat hidayah dan redha Allah...

wann said...

PAGI!!! (kt tmpt keje neh, org ckp buat tebiat mamat ni..bi0r r! haha)

.^_^.


entri yg cukup utk membuatkan kt0rang lagi berkobar-k0bar nak pegi..iA [harap2 im baca ni..haha]


.^_^.

azzahra_solehah said...

to wan: PAGI!!...wah blm ke ESQ, tp dh ade semangat ESQ..huhu...akhi imran x bace kot komen2 ni...kalo entry xtau la...hehe..

Insyirah said...

waaa...bestnyer
nk g jugak
tp esei dlm pembikinan
huhu..no idea la sis

ikhwana syuhada said...

saya pun teringin nak gi esq tuh... tapi belum cukup fulus ade rezeki nak bawak adik-adik saya gi terutama yang lelaki tuh...hurmm

AsNiza said...

wah~!!

bestnya..semangat2, harap2 semua krew pun dpt join pas ni..^_^

1jja1912 said...

salam alaik..ptg tadi dah komen, tapi tak tau napa tak masuk yea..

Tahniah n alhamdulillah, dapat gak share ilmu esq sikit2, biarpun hanya kulit aje, tapi ok la dari takder..before ni baca pgalaman orag lain jer kat majalah i..

hu, bilala time kami nak g esq yea..besh gak nih..

ibrahim a.k.a sailoRman said...

assalamualaikum w.b.t.

PAGI!!.....mmg besh lae ESQ...saya x leh nak post buat mase nie..tenet lambat sgt...tapi leh lae share2 gambar yg ade...nie jer ker??...arituh bukan maen lagi pose nyer masing2..hahaha..

FiRdAuS said...

bestnye dpt pi yer :)

Ahyana Solehah said...

Salam wbt.

Masyitah, moga iman, islam dan ihsan trus tersemat kukuh dihati,

dijelmakan melalui total action yang terbesar.

=) insyaallah

ayuh 'zakat'kan fitrahmu!

p/s: bertuah dpt peluang jumpa 1st batch iluvislam crew di dwn training. Hope cn see u guys in exec n intermediate training pula nanti, insyaallah. Jom sharing pd smua

Post a Comment