Thursday, August 27, 2009

Dugaan Ramadhan..

Assalamualaikum...

Apa khabar sahabat2 sekalian...moga sentiasa berada dalam nikmat iman dan islam,insyaAllah... bagaimana puasa kite??dh masuk hari ke-5, Alhamdulillah...masih diberi nafas utk terus hidup di muka bumi Allah...

Dugaan utk sy di bulan ramadhan..esok, akan diadakan iftar jamaie bersama krew iluvislam disekitar shah alam..sy dberi kepercayaan utk mencari tempat, dan booking tempat...Alhamdulillah tempat yg terpilih adalah KEDAI KOPI 2...sy telah berjanji dgn pihak berwajib utk membayar duit deposit pada hari ini...

Hari ni clas sy full, yg terakhir adalah pd jam 6 ptg...,telah berjanji dgn kawan utk ke KEDAI KOPI pada jam 6 ptg...tapi pukul 6.45 ptg baru kami keluar dari kolej disebabkan menunaikan kewajipan sbg seorg muslim (clas hbs lmbt)...

Maka kami pun terkejar2 (bukan main kejar2, tapi main rempit merempit)....cuaca pula sgt mendung dan menampakkan seperti nk hujan lebat...dalam hati,sy berdoa agar hujan tidak turun sebelum kami smpt sampai ke destinasi...

Pukul 7, kami sampai di KEDAI KOPI...suasana di sana sedang sibuk kerana sudah hampir waktu berbuka...manager restoran, kak ida tetap melayan kehadiran kami (walaupun dia kata dia tgh sibuk..huhu...)...sy pn berurusan dgn kak ida ttg bayaran deposit..

After bayar deposit,sy n yani (yg sudi menemani sy) bergegas utk membeli juadah berbuka...masing2 mula bersoal jawab sama ada sempat atau tidak sampai ke kolej..akhirnya kami berhenti di sek 2 utk membeli juadah berbuka...huhu...dapat beli 3 bungkus air dgn harga RM1 di bazar sek 2...(biasa la, dh akhir2...semua siap nk tutup gerai)...makanan n minuman ni sy letakkan dlm box motor...

Al kisah, semuanye bermula di sini...yani mencadangkan kami tgu azan (sbb lg 2minit nk azan)..apabila persetujuan dicapai, tiba2 fikiran berubah..kami nk gak redah balik kolej...huhu..sy pn ape lg, press minyak sampai habis...sampai di pertengahan jalan, azan pn berkumandang...sy tny, "nk berhenti buka dulu ke"...jawapannye, "kite balik kolej je la kak, bawa laju2.."

Wah3...mg agak laju gak bawa motor...habis semua bumper sy langgar...x brek pn..penumpang di belakang asyik jerit je...haha...sabar ye dik...kire ok la tu...sampai je di kolej, sy bergegas buka box nk amik air utk buka..MASYAALLAH...box sy dh BANJIR!!!! banjir dgn air minuman td...semuanye tertumpah...tiada sebungkus pn yg terselamat...Ya Allah,dugaan dugaan...

bungkusan nasi juga sudah penuh dgn air....wawawawa...yani mula menunjukkan muka tension, tp mula tersedar yg ini semua ujian Allah...Astaghfirullah..lepas tu kami pn gelak same2..hak3..berbuka puasa dgn nasi yg dh bercampur dgn air 3 rase (kedondong, asam boi, n tembikai susu)...




motor ku digenangi dgn air 3 rase (dh bercampur airnye...)



gane nk bersihkn??ish3, g buka dulu...



mcm kuah kari pn ye...huhu


moral of the story:
jgn bawa motor laju2...
jgn lewat sgt beli mknn utk berbuka...hehe


11 kata-kata semangat:

wann said...

haah la, gmbar tu mcm kuah kari..aha

besar pngorbananmu utk krew iLi..hehe

~ aman shah ~ said...

waaa...
terharunya kat kak masyit ni...
besaq sungguh pengorbanan itu...
terima kaseh atas pengorbanan akak tu...

kok ya pun nak letak gmbar,
padam laa no plat motor tu...
lps ni...
ada yg kn follow blakang rapat2...
tau dah...
WRU 4700
motor tu kak masyit punya~~
huhu

AsNiza said...

alalala masyitah..

sedih nye tgk air dlm box tuh..huhu~
terharu dgn pengorbananmu sis~

thnx yer ^_^

moga Allah gandakan limpah rahmat dan keberkatan untuk kamu..

amin

istisyad said...

Hahaha... dugaan puasa lar kak.
Tarbiyyah secara langsung dari Allah..
Laen kali kita beli awal-awal ek.

Ya ayyuhal lazi na aa manusbiru wasoobiru waroo bitu.

Sabar bebanyak yer.

iqah_sFa~ said...

syafakillah...

huhuhu...

best x merempit??ahaha...
lps ni kalu pegi KL..
nk pegi cari plat m0t0r kak syitah la...
WRU 4700..ahaha..=P

Wal said...

two words.

padan muka.

wakaka.

Lisam said...

3 words

padan muka juga

muahaha

~ aman shah ~ said...

4 words...


semua itu ujian Allah~~


kan?kan?

siti asmaa ahmad said...

salam

siannya adikku..

apala pakcik2 kat atas ni, dk gelak plak.

masyitah, kamu memang masyitahlah, berkorban apa saja.

kasihan kamu.

semoga Allah membalas yang sebaiknya untuk kamu, amen~

azzahra_solehah said...

to wan: nk ke kuah kari tu?? hak3

to aman:haish...kalo follow pn dh tau dh sape...aman ler orgnye...(xde keje ke ape nk follow moto org??)

to kak as: syukran kak...biasa je kak...xde berkorban ape pn...ni semua sbb x plan betul2...tu yg jadi cmgitu...hehe

to istisyad: huhu...yup ujian Allah, utk kite berdua...kenangan manis ni...nt dh hbs blaja, jgn lupe cite kt anak2...hak3

to iqa_sfa: rajin nye budak kecikni nk round satu KL cari moto akak...hehe

to wal n pakcik lisam: Alhamdulillah, sy dapat tarbiyah ramadhan...kih3

to aman: aman gak yg memahami...lalala~

to kak asma:Amin...moga sy akan menjadi masyitah penghuni syurga....

mashi said...

salam.. ala cian nya mashi..sabar ea..

Post a Comment