Sunday, May 3, 2009

carilah yg lebih tua

Assalamualaikum...

banyak betul post malam ni...sebab malam ni baru ade kelapangan utk menceritakan pengalaman pahit manis dan suka duka...

setelah hampir dua minggu bertarung dgn exam, akhirnya malam ni ade kelapangan kerana paper seterusnya lambat lg 7hb...sebelum2 ni pn, ade je online tp x sempat la nk menghantar entry...jadi malam ni, kite luahkan semua yg tersirat dan tersurat...hak3...

hari ni, sy balik rumah setelah dpt menghabiskn exam yg ke-5...ayah dan umi jemput di kolej, kebetulan mereka menghadiri kenduri di subang...alang2 dh dekat, dtg la jemput anak kesayangan mereka ni..hee...seronoknya balik rumah, hilang rase sedih dan rindu...meriah dgn saudara mara...ade kenduri ke?? x lah, mg kebiasaan dlm keluarga besar kami berkumpul pada hari cuti...

kenapa rumah sy yg dipilih?? sbbnye rumah nenek sy tgh dlm proses pengubahsuaian...jd tempat berkumpul telah bertukar ke rumah sy...Alhamdulillah, rumah yg sy duduki ini baru sje siap diubah suai...rumah yg sudah berusia lebih dri 10 tahun ini telah bertukar wajah...makin berseri2...hee...nt jemputlah dtg ke rumah baru sy...

DI WAKTU SENJA..

Hp berbunyi menandakan ade panggilan masuk...hm, sape ye yg telefon...biarlah rahsia...umi sy bertanya, "sape yg call?? nape byk kali call?? tiap2 hari ke dia call??"...

sy hanya menjawab, "kawan umi, dia sje je call sbb xbalas msg...xlah, mne ade tiap2 hari call"...

lepas tu umi sy dgn penuh rase prihatin terus bertanya..."kakak masih dgn org dia tu ke?? serius lg ke??...kalo boleh kakak cari lah yg lebih tua...lebih memahami"..umi2, sikap prihatin mu menyentuh perasaan ini..

sy pn jwb persoalan umi tersayang..."umi, akak kwn je dgn budak tu...xde pape pn dgn dia...hm, nt umi tolong la carikan utk akak."

jarang rasenye sy berbicara soal hati dgn umi...mgkn disebabkan layanan umi dan ayah terhadap diri sy sebagai anak kecil..ayah agak sensitif jika timbul soal jodoh, bagi ayah anaknye masih kecil dan perlu menumpukan perhatian pada pelajaran...

perbualan diteruskan..."umi nk cari kt mne...bukannye ade kenal sape2...hm, nt umi suh nenek la cari kan...nenek kenal ramai ustaz...cari ustaz, yg tahfiz utk kakak"...ini lah impian umi, menginginkn seorg menantu yg bergelar ustaz dan kalo boleh dri mesir...ukur la baju di badan sendiri...sy rase tidak layak utk digandingkn dgn jejaka sebegini...

berdegup jantung sy...umi mg pernah bercerita yg nenek ingin memperkenalkn sy dgn seorg ank angkatnya...tp sy tidak tahu siapakah lelaki itu...mgkn hanya cakap2 kosong...

diri ini masih byk kekurangannye...mana mungkin seorg ustaz yg tahfiz akan menerima diri ini...sy hanya menjawab "umi, akak ni x layak nk dapat ustaz...mst la dorg pun cari yg setaraf dgn mereka...tahfiz quran"..dan sy pn terus berlalu meninggalkn umi...tidak mahu soal ini dipanjangkan...

hm, kalo lah adik2 dgr mst menjadi bahan usikan...dh kat pn budak kecik, biasa lah kan...

doaku setiap usai solat moga Allah mempertemukan diri ini dgn seorg lelaki yg menghambakn diri kepada Allah...seorg lelaki yg dapat membimbing diri ini kejalan Allah dan seorg lelaki yg menghormati dan menyayangi diri ini kerana Allah...



3 kata-kata semangat:

Rahmah said...

ameen~
semoga Allah mengkabulkan doamu sahabat

AsNiza said...

salam..

lelaki yg baik utk wanita yg baik..
jika kita mahukan lelaki yg baik,
maka perbaikkanlah diri kita..
insyaAllah kita akan dapat yang sama dgn kita..

tiada yg mustahil, semuanya dgn izin Allah.
kunfayakun..^_^

istisyad said...

Akak ku syg, teguhkan hati pada cinta hakiki.. nescaya cinta si dia yang soleh akan akak perolehi.. Cintailah Allah sepenuh hati, insya-Allah... pasangannya adalah insan yg turut melabuhkan cintanya pada Ilahi..

Post a Comment